+31 (0) 13 5196020
Dekservice

Op een leeftijd van ca. 18 maanden is een alpaca-merrie over het algemeen voldoende uitgegroeid om gedekt te worden. Dit is een gemiddelde leeftijd en het kan soms zijn dat een merrie al eerder uitgegroeid is of dat ze wat klein blijft en wellicht pas op een leeftijd van twee jaar gedekt kan worden. Het gedrag van de merrie geeft aan wanneer ze hier klaar voor is. Ze gaat ‘flirten’ met de alpaca-hengst en gaat zodanig liggen dat ze steevast niet van plan is op te staan voordat de dekking heeft plaatsgevonden.

Als een merrie er nog niet aan toe is dan wijst ze de hengst af door middel van haar spuuggedrag en probeert de hengst te ontvluchten. De merrie laten dekken tegen haar wil in levert meestal geen dracht op en kan veel stress geven. Wij zijn er voorstander van rustig af te wachten totdat de merrie zelf aangeeft dat ze gedekt wil worden, waardoor de kans op drachtigheid ook veel groter is.

Wanneer u langskomt met de merrie voor de dekking zal de dekking in een ‘quarantaine’ ruimte plaatsvinden. Wij vragen u van tevoren te controleren of de merrie toe is aan een dekking om eventuele teleurstelling en verloren reistijd te voorkomen. U zult zelf de merrie controleren, middels spuugtest met eigen hengst, dan wel met bloedtest of scan of de dekking geslaagd is.

In geval wij bij u langskomen met de hengst vragen wij u ervoor te zorgen dat de merrie apart staat in een kleine ruimte geschikt voor een dekking. De merrie dient minimaal 18 maanden oud te zijn en gecontroleerd te zijn of zij toe is aan een dekking. Wij reizen met de hengst binnen een straal van 50 km.

De tarieven zijn vermeld in de dekovereenkomst. Deze zal getekend worden voor de dekking. Na de dekking krijgt u een dekbewijs. Dan hopen dat er na 11 à 12 maanden een mooi alpaca veulen (cria) geboren wordt!