+31 (0) 13 5196020
Dekservice

Op een leeftijd van ca. 18 maanden is een alpaca-merrie over het algemeen voldoende uitgegroeid om gedekt te worden. Dit is een gemiddelde leeftijd en het kan soms zijn dat een merrie al eerder uitgegroeid is of dat ze wat klein blijft en wellicht pas op een leeftijd van twee jaar gedekt kan worden. Het gedrag van de merrie geeft aan wanneer ze hier klaar voor is. Ze gaat ‘flirten’ met de alpaca-hengst en gaat zodanig liggen dat ze steevast niet van plan is op te staan voordat de dekking heeft plaatsgevonden.

Als een merrie er nog niet aan toe is dan wijst ze de hengst af door middel van haar spuuggedrag en probeert de hengst te ontvluchten. De merrie laten dekken tegen haar wil in levert meestal geen dracht op en kan veel stress geven. Wij zijn er voorstander van rustig af te wachten totdat de merrie zelf aangeeft dat ze gedekt wil worden, waardoor de kans op drachtigheid ook veel groter is.

Wij hebben verscheidene dekhengsten ter beschikking, en wel:

Silverstream Ensenada (Solid White / wit)
Gilt Edge Avenger (Solid White / wit)
Brabant Kashmir (Light Fawn / creme)
CD Tiësto (Light Fawn/creme)
TO High Command (Medium Fawn / beige)
Bonnac Achilles (Black / zwart)

In geval de merrie bij ons komt logeren om haar te laten dekken, vragen wij, om de gezondheid van de dieren te waarborgen, een gezondheidsverklaring te overleggen,waarin uw veearts verklaart dat de dieren zijn ingeënt tegen clostridia en ontwormd zijn. Nadat de merrie gedekt is, zullen wij haar telkens op 7 dagen controleren op dracht via de spuugtest. Indien zij na 8 weken nog steeds afspuugt zal er in overleg met u eventueel een scan gedaan worden ter bevestiging van de dracht.

Wanneer u langskomt met de merrie en haar na de dekking weer mee terug neemt naar huis zal de dekking in een ‘quarantaine’ ruimte plaatsvinden. Wij vragen van tevoren te controleren of de merrie toe is aan een dekking om eventuele teleurstelling en verloren reistijd te voorkomen. U zult dan zelf de merrie controleren of de dekking geslaagd is.

In geval wij bij u langskomen met de hengst vragen wij u ervoor te zorgen dat de merrie apart staat in een kleine ruimte geschikt voor een dekking. De merrie dient minimaal 16 maanden oud te zijn en gecontroleerd te zijn of zij toe is aan een dekking. Wij reizen met de hengst binnen een straal van 50 km.

De tarieven zijn vermeld in de dekovereenkomst. Deze zal getekend worden voor de dekking. Na de dekking krijgt u een dekbewijs. Dan hopen dat er na 11 à 12 maanden een mooi alpaca veulen (cria) geboren wordt!