+31 (0) 13 5196020
Alpaca kopen – wat komt erbij kijken ?

Voordat u alpaca’s aanschaft is het verstandig u te verdiepen in het wel en wee van de alpaca. Wat komt er zoal kijken bij het houden van deze mooie dieren? In eerste instantie hebben alpaca’s ruimte nodig. Een weide van minimaal 1000 m2 voor 2 alpaca’s is een ‘must’. Een alpaca is een kuddedier, wat inhoudt dat zij met minimaal 2 gehouden moeten worden. Mooier is een koppeltje van drie. Dit kunnen 3 ruintjes zijn (gecastreerde hengstjes), of een combinatie van ruintjes en merries. Denk hierbij nooit aan een koppeltje. Een alpaca-hengst zal achter de merrie aan blijven jagen, ook al is ze al drachtig, en dit leidt vroeg of laat tot problemen. Het is prima om een alpaca-hengst te houden met een maatje samen (bijvoorbeeld een ruin), maar dan in een aparte weide, en niet bij de merries samen.

Ook de afrastering en de inrichting van de weide zijn van groot belang. De weide moet gecontroleerd worden op aanwezigheid van giftige planten, zoals bijvoorbeeld Jacobskruid. Deze zijn dodelijk voor de alpaca. Ook langs de afrastering is het belangrijk dat er geen giftige struiken staan, zoals bijvoorbeeld laurier of rodondendron. De alpaca zou hier aan gaan kunnen knabbelen en dit kan leiden tot vergiftiging. Een afrastering tussen hengsten en merries zou het beste minimaal 1.80 meter hoog zijn. De hengsten kunnen stijgen op hun achterpoten en zich over een lagere afrastering kunnen laten vallen, waardoor zij bij de merries terecht komen. Het veiligst is een afrastering van gaas. Weide planken functioneren ook, maar hebben als nadeel dat een pasgeboren cria hieronder door zou kunnen kruipen. Prikkeldraad e.d. zijn absoluut ongeschikt. Dit kan ongelukken veroorzaken omdat alpaca’s nogal graag schuren langs de afrastering en ook de wol zou erin verstrikt kunnen raken.

Bij regenachtig weer liggen de alpaca’s het liefste droog. Bij ons hebben ze de keuze om te schuilen onder een ruif of in een stalletje. Hun voorkeur gaat ernaar uit onder de ruif te liggen, droog, maar wel in de open lucht.

Wij zijn lid van de vereniging Alpaca Association Benelux, die een advieslijst heeft opgesteld voor de beginnende alpacahouder. Bij vragen neem dan gerust contact op met ons, via info@alpaca-farmcarpediem.com